Maaf jika isu ini sensitif sikit. Nak cerita sikit pengalaman beli rumah bilamana pasangan owner sudah bercerai. Seeloknya dielakkan untuk membeli rumah jika SPA 2 nama dan pasangan owner sudah bercerai.

Sebelum cerita detail tentang risiko-risikon yang bakal dihadapi. Saya nak share sikit tarikan kenapa masih teruskan pembelian tersebut walaupun tahu risiko yang bakal dihadapi.

1. Offer yang menarik : Rumah dijual pada harga 40K dibawah market value.

2. Lokasi Rumah: Rumah satu lorong dan selang dua lot daripa rumah sewa sekarang. Kira dah selesa dengan persekitaran rumah dan jiran-jiran. Nak pindah pun senang. Tak payah sewa lori angkut barang rumah.

3. Kawasan parking yang luas serta rumah berhadapan taman permainan.

4. Rumah dah extend porch dan ada sedikit renovasi plus kabinet dapur.

Sebenarnya saya dah selesa dengan kawasan perumahan ni. Sebab tu sebolehnya cuba jugak cari penyelesaian untuk meneruskan pembelian.

Perkara yang perlu disemak sebelum meneruskan hasrat untuk membeli rumah:

 1. FAHAMI PINJAMAN OWNER:

Salah satu benda yang disemak adalah jenis pinjaman owner. Ada 2 jenis iaitu:

 1. First Party – SPA 2 nama, Loan juga 2 nama
 2. Third Party – SPA 2 nama, Loan 1 nama

Melalui semakan, pinjaman owner lama adalah third party (SPA 2 nama, Loan 1 nama). Si suami telah menggunakan nama isteri untuk membuat pinjaman rumah disebabkan suami tidak layak untuk memohon pinjaman.

2. SEMAK HAK MILIK RUMAH

Bagi kes penceraian, semak sama ada hak milik rumah masih dikongsi atau mahkamah sudah selesai membuat pembahagian harta sepencarian. Untuk kes ini, sebenarnya pasangan owner mempunyai 2 rumah. Mahkamah telah mengeluarkan perintah mahkamah 1 rumah menjadi hak milik suami dan 1 rumah lagi milik si isteri.

Detail rumah yang hendak dibeli:

 1. SPA 2 nama (suami dan isteri)
 2. Loan 1 nama (isteri)
 3. Hakmilik melalui perintah mahkamah (suami)

Risiko membeli rumah SPA 2 nama:

 1. Proses jual beli dan pindah milik tidak boleh diteruskan jika salah seorang pemilik tidak mahu tandatangan pada borang SPA dan 14a.

Kalau diikutkan pada mulanya si isteri memang enggan beri kerjasama. Tetapi selepas beberapa sesi negosiasi akhirnya si isteri bersetuju untuk menjual rumah tersebut. Disini saya taknak cerita detail pasal part negosiasi cuma di atas kertas hakmilik rumah tersebut sudah menjadi hak si suami.

3. BANKCRUPTCY SEARCH:

Buat semakan bankrap kat bahagian insolvensi. Untuk check sama ada suami atau isteri bukan dalam status Muflis. Bank tak boleh release payment jika owner muflis.

4. SEMAK TUNGGAKAN PINJAMAN:

Semakan tunggakan pun penting. Untuk mengelakkan rumah dielong jika rumah tertunggak melebihi 4 hingga 6 bulan. Mengikut pengalaman, ada bank yang dah bekukan akaun pinjaman perumahan jika tunggakan sudah melebihi 4 bulan.

Rumusan:

 1. Pastikan kedua-dua owner (suami & isteri) setuju untuk menjual rumah-rumah sebelum meneruskan niat membeli rumah. Dapatkan persetujuan secara bertulis.
 2. Lantik ejen yang berpengalaman untuk bantu hal-hal negosiasi.
 3. Semua urusan transaksi wang melalui firma lawyer untuk jaga hak kita sebagai pembeli.
 4. Semua urusan perlu ada hitam putih ye.
Open chat
1
intaihartanah.com
Hai, Saya Aisyah. Boleh saya bantu anda?